Domov       Pišite nam   

Živeti z avtizmom

Naše zgodbe

Zgodbe otrok - Marko

ZIMA, ZIMA BELA,
VRH GORE SEDELA,
PA TAKO JE PELA,
DA BO MIRKA VZELA.
KER MIRKO NIČ NE DELA,
KER MIRKO NIČ SE NE UČI,
ČAKAJ, ČAKAJ MIRKO TI…

SREČNO NOVO LETO
2006
MARKO

Ta preprosta pesmica se mi vsaj tri desetletja ni zdela nič posebnega, prav tako ne takšno preprosto vošćilo ob novem letu. Letos jih je v našo hišo prispelo zelo veliko, posebnih in lepih, a vendar mi je to zdaleč najdražje. Morda se vam ne bo zdelo, a meni pomeni največ, kajti napisal nam ga je naš 11-letni sin Marko, ki je tako kot večina otrok z avtizmom zaznamovan od svojega prvega rojstnega dne. V naši veliki družini »SOŽITJE« vsako leto skupaj pričakujemo prihod Dedka Mraza. Tako je bilo tudi lanskega decembra. Naši otroci so nam pripravili kulturni program in nastopal je tudi naš Marko. Solze so mi stopile v oči, ko je brez treme stopil pred celo dvorano občinstva in v mikrofon zapel to drobno pesmico, ki je tako preprosta, da včasih ne vemo zakaj se gre, pa ima vendar nek globok pomen in spoznanje ter vsa zahvala Markovima učiteljicama Ladi in Saši, ki sta ga učili korak za korakom, da se je omenjenega dne lahko priklonil in bil sila ponosen, ko mu je publika zaploskala.

Pot do pesmice in voščilca pa je bila dolga. Naša pot se je začela kot vsaka: s to diagnozo, morda je bila nekoliko težja, temnejša iz preprostega razloga-bila je tabu tema in slepo tavanje.

Marko se je rodil kot drugorojeni sin v naši družini, z razliko od prvega v normalni nosečnosti, težak 3280g, s spontanimi popadki v rekordnem času 40 minut, dojen, brez zlatenice…(prva nosečnost rizična, cerklaža, nedonošenček v 7. mesecu, zlateničen, s prirojeno napako na desnem ušesu-kot posledica 80% izgube sluha in še bi lahko naštevala). Razlika med prvim in drugim otrokom je štiri leta, v katerih smo prehodili veliko poti in specialistov ORL, ter bili že pri prvemu v nenehnem gibanju zaradi njegove hiperaktivnosti in slabe izgovorjave. Z gospo logopedinjo Nado Klavs smo pri 4 letih in pol začeli intenzivno delati po programu in otroka umirili, tu izpili »r« in »l«, ter odpravili jecljanje. Kar veseli smo bili, ker je Marko v prvem letu lepše in bolje napredoval in se razvijal, kot Rok. Ko je shodil pa se je začelo.

Delovati je začel, kot bi bil gluh, zato sem pediatrinjo že zgodaj začela opozarjati na njegovo zmedeno vedenje. Pri dveh letih smo naredili že vse preglede s strani ORL in dobili izvide, da je z otrokovim sluhom vse v redu. Začeli smo hoditi v razvojno ambulanto v Trbovlje, kjer pa smo se vsi lovili v labirintu ugibanj. Otrok je postajal vse bolj živ in hiperaktiven, pri miru je bil samo, če sem ga nosila za vratom, kar je trajalo do 6 leta njegove starosti. Oprijemali smo se vseh metod, za katere smo izvedeli od vedeževalk, bioenergetikov, alternativne medicine, a brez rezultatov napredka. Zadnje upanje zdravnice za razvojno ambulanto je bila citogenetska preiskava, ki bi pokazala možnost poškodovanega kromosoma matere v trenutku oploditve. Po šestih mesecih čakanja na izvid je bil le-ta BP. Tema. Kaj sedaj? Po nasvet sem se odpravila k gospe Nadi Klavs, ki me je spoznala z gospo Elzo Sabolič v Slovenski Bistrici. Gospa Elza nam je pri prvem pogovoru in pregledu otroka povedala, da gre za AVTIZEM in nam ponudila pomoč. Z vsem srcem smo začeli delati z Markom po njenih programih in se 2x mesečno vozili v Bistrico na vaje. Kot mozaik smo začeli sestavljati osebnost, kakršna je naš Marko danes. Tako kot popadke, sem pozabila tudi vse napore, ki so bili povezani z nizanjem uspehov v vseh tistih letih. Vsak najmanjši uspeh me je gnal naprej. Na srečo sem njegovo drugačnost sprejela in spoznala sama, tako da me trenutek resnice ob prejeti diagnozi ni vrgel iz tira. Nikoli ga nisem primerjala z njegovimi vrstniki in se obremenjevala s tem, kaj zna in zmore sosedov, tri mesece starejši sin od našega in tega ne počnem niti danes..

Pri 3 letih smo ga vpisali v redni vrtec(razvojnega pač takrat ni bilo). V vrtcu je ostal štiri leta. Vzgojiteljice so pač naredile, kar so lahko, a bolj ko se je bližalo leto vstopa v šolo, bolj so bile vznemirjene: kaj bo z Markom v jeseni? Edino, kar sem se strašansko bala je bilo to, da bi ga morala dati v Celje(zavod) in to iz enega samega razloga: z leti sva se tako navezala drug na drugega, da bi verjetno oba nazadovala, če bi bila ločena pet dni v tednu. Tako se je zgodilo, da sem potrkala na vrata gospe Mili Deželak, ravnateljice OŠ Vitka Pavliča Hrastnik. Takrat nisem vedela, a danes po šestih letih vem, da to niso bila vrata pisarne, temveč vrata v raj, v nov začetek poti, po kateri stopa moj sin z veseljem in čudovitim napredovanjem. Gospa Mili mi je odprla vrata prijaznosti, odprtih src vseh zaposlenih in ne vem zakaj, vendar z veliko mero polnega zaupanja sem otroka v jeseni odpeljala v OVI, kjer je še danes. Sam prestop v novo okolje sploh ni bil težak, Marko se je hitro navadil in v varnih rokah ostajal dnevno osem ur. Tako so mi šli vsi skupaj na »roko«, da se včasih počutim kar bedno, kajti vsega jim ne bom mogla nikoli povrniti. Lahko vam povem, da moje »punce« ne delajo za plačo. Te delajo z dušo in srcem in tukaj je viden napredek mojega sina. Po tej poti se v prvi vrsti zahvalim gospe Milici, vsa zahvala velja gospe Heleni Kreže, ki je z Markom prebijala ledino tri leta, letošnji razredničarki ge. Ladici Klenovšek in nenazadnje za pravi materinski odnos ge. Saši Jerman, ki ga vsako jutro ob 5.30 uri sprejme v varstvo in nesebično pomaga razredničarki pri njenem delu. Veliko zaslug imata tudi ga. Sabina Vengušt-Krajnc in Simon Medvešek na področju glasbe, telesnega udejstvovanja in računalništva.

Po zaslugah zgoraj omenjenih in občasno tudi drugih zaposlenih naš Marko piše male in velike črke, bere knjigice, riše, barva, poje in obvlada delo na računalniku, ter tudi računa.

Dragi starši otrok z avtizmom!
Mogoče vsi nimate take sreče pri šolanju vaših otrok, kot jo imam jaz. Zato vam ponujam vse svoje izkušnje, nasvete, če ne drugega prijazno besedo, ki včasih veliko pomeni, ko si v temi. Takšne sem bila deležna tudi jaz, ko sem spoznala sorodno družino Kunc iz Braslovč. Danica, tudi tebi hvala za vse. Glavo pokonci, dragi prijatelji. Zveza Sožitje vas pričakuje. Svetujem, da se udeležite seminarjev, ki jih pripravljajo za vas. Tam se boste srečali s sebi enakimi, tam boste pozdravili svoje ranjene duše ob misli, da niste sami! Veliko nas je in še več nas bo, ko se poiščemo.
Gospe Elzi Sabolič kličem še na mnoga, zdrava, srečna leta! Večno vam bomo hvaležni vsi, ki smo delali z vami za naše otroke!
In nenazadnje iskrena hvala tudi tebi Katja, da si nas popeljala iz teme anonimnosti, da imamo društvo, za katerega se moramo potruditi vsi v svoji usodi enaki!

Milenca

roky999@email.si


MATERINI SPOMINI

Ob letu Markove starosti, so čez noč umrle vse njegove prve, preproste besede: ATA, MAMA, PA-PA, DIJO…

Zelo sem jih pogrešala, hkrati pa sem se veselila, ker je lepo in varno hodil, jedel, spal…
Toda z leti sem si želela, da bi govoril. Včasih sem se ponoči zbudila, ker se mi je sanjalo, da me kliče.
Njegova prva beseda po letih tišine je bila ČIPS in ELZA(EZA). Takrat sem verjela, da bo govoril.
Prišel je čas, ko je rekel tudi MAMI. Dočakala sem njegov prešeren smeh in njegov govor. Midva se vse razumeva, včasih tudi brez besed. Družina mu je dala pravo ljubezen.
Radi ga imamo, to pa nam, predvsem meni, vrača nazaj. Zelo me ima rad in ve, kdaj sem utrujena ali žalostna. Sredi mojega dela pride in me poboža. Rad se crklja, rad zleze pod mojo odejo. Njegovi pristni in močni objemi preženejo žalost in vsakodnevne napore. Iskrenost naših otrok se ne da primerjati z nobenim denarjem.

Vem, da bo celo življenje samo moj…

Mogoče ima prav gospa, ki mi je nekoč rekla: morala ga boš dati s popkovine…

 

na vrh