Domov       Pišite nam   

Živeti z avtizmom


Naše zgodbe

Zgodovina avtizma

Kratek opis zgodovine avtizma

V zgodnjih 1940-ih letih sta Leo Kanner in Hans Asperger, takrat pionirja na področju avtizma, uporabila izraz »avtizem« in »avtističen« (neodvisno drug od drugega) in tako je bila ta oznaka rojena. Izraz prihaja iz gške besede: autos, ki pomeni samo-svoj. Kanner je uporabil izraz, da bi opisal otroke s klasičnim avtizmom, medtem ko je Asperger opisoval bolj sposobne in inteligentne posameznike. Mnogo pozneje, je Dr. Lorna Wing iz Velike Britanije uporabila izraz Aspergerjev sindrom da bi definirala bolj sposobne individualiste z avtizmom.

V poznih 1940-ih letih, je Bruno Bettelheim, Madžar, ki je emigriral v Ameriko in postal direktor šole: Sonja Shankman Orthogenic school v Chicagu, trdil, da so izvor avtizma »hladne matere«- hladne matere brez občutkov, katere so vodile svoje otroke v mentalno izolacijo. Njegove teorije so bile internacionalno priznane več kot 2 desetletji. Šele kasneje je bilo odkrito veliko do tedaj neznanega o Bettelheimovem znanju, katero je bilo veliko pretirano, saj ni imel potrebnih kvalifikacij ne za vodenje šole, ne za postavljanje teorij o vzrokih za nastanek avtizma.

V letu 1964, je Bernard Rimland, psiholog in oče avtističnega otroka napisal knjigo: Infantile autism: The syndrome and its Implications for a Neural Theory of Behavior. V tej knjigi Rimland zatrjuje, da je avtizem biološka motnja in ne čustvena oziroma duševna prizadetost. Ta knjiga je spremenila način, na katerega so do takrat dojemali avtizem in je imela ogromen vpliv na prihodnje metode zdravljenja za ljudi z avtizmom in povezanimi motnjami.

Povezave, na katerih lahko izveste kaj več o zgodovini avtizma

na vrh