Domov       Pišite nam   

Živeti z avtizmom


Naše zgodbe

Literatura avtizem

V Sloveniji žal še ni dosegljivo veliko literature o avtizmu. Prav tako se o avtizmu skoraj ni nič vedelo, saj je bil ta pojav izredno redek, avtistični otroci pa so ponavadi dobili nepravilno diagnozo in so bili obravnavani po programih, ki niso primerni zanje, ali pa sploh niso bili obravnavani.
V svetu beležijo 1 avtističnega otroka na 166 rojstev, pogostost pojava avtizma je narasla za več kot 1000% v samo enem desetletju! V Sloveniji natančne statistike niso znane, se pa zagotovo približujejo svetovnim statistikam.

Ena prvih in redkih literatur pri nas je zagotovo knjižica Dr. Alenke Vojske Kušar, matere avtističnega otroka in zdravnice, katera opisuje avtizem pri svojem otroku.

Povzetek knjige (napisala Dr. Alenka Vojska Kušar):

O knjigi Naš Ambrož

Emblem Društva za avtizem DAN je naslovnica skromne knjige z naslovom Naš Ambrož. Napisana je bila pred dvanajstimi leti in je bila v prvi vrsti namenjena za spodbudo staršem z duševno prizadetimi otroki, kot se je takrat reklo tistim, ki so psihično odstopali od ustaljenih norm. Diagnoza, pod katero so bili vodeni tudi otroci z infantilnim avtizmom, je povedala vse in nič, oziroma nekaj zdravstveno zelo hudega in brez spodbudne bodočnosti. Zato je bilo za nas starše še kako pomembno, da smo te svoje otroke sprejemali z vso ljubeznijo in jih po svojih zmožnostih čimbolj normalno vklapljali v življenje ter ob njih zaznali tudi kakšna majhna veselja in napredek.

Danes se v svetu mnogi strokovnjaki trudijo lajšati življenje ljudem z avtističnim sindromom s specifičnimi, njim prilagojenimi pedagoškimi programi, nekateri tudi z biološkimi zdravili. Res se še ne ve osnovnega vzroka za avtizem, odkrivajo pa se že laboratorijsko dokazljive patološke biološke spremembe, ki po svoje prispevajo k težkim simptomom avtizma.

Ker je knjiga Naš Ambrož že davno pošla, povpraševanje po njej pa je še vedno prisotno, jo bomo poskusili ponatisniti, po možnosti še z dodatkom o Ambroževem življenju danes.

Svetovna literatura o avtizmu:

Na tej povezavi najdete vse knjige o avtizmu v angleškem jeziku, katere imate preko interneta tudi možnost naročiti:
http://www.amazon.com/exec/obidos/search-handle-form/103-8840256-1274260

na vrh