Domov       Pišite nam   

Društvo Avtizem


Naše zgodbe

Naš Ambrož

 

Dr. Alenka Vojska Kušar,
avtorica knjige: Naš Ambrož, kjer opisuje avtizem pri svojem otroku

 

O knjigi Naš Ambrož

Emblem Društva za avtizem DAN je naslovnica skromne knjige z naslovom Naš Ambrož. Napisana je bila pred dvanajstimi leti in je bila v prvi vrsti namenjena za spodbudo staršem z duševno prizadetimi otroki, kot se je takrat reklo tistim, ki so psihično odstopali od ustaljenih norm. Diagnoza, pod katero so bili vodeni tudi otroci z infantilnim avtizmom, je povedala vse in nič, oziroma nekaj zdravstveno zelo hudega in brez spodbudne bodočnosti. Zato je bilo za nas starše še kako pomembno, da smo te svoje otroke sprejemali z vso ljubeznijo in jih po svojih zmožnostih čimbolj normalno vklapljali v življenje ter ob njih zaznali tudi kakšna majhna veselja in napredek.

Danes se v svetu mnogi strokovnjaki trudijo lajšati življenje ljudem z avtističnim sindromom s specifičnimi, njim prilagojenimi pedagoškimi programi, nekateri tudi z biološkimi zdravili. Res se še ne ve osnovnega vzroka za avtizem, odkrivajo pa se že laboratorijsko dokazljive patološke biološke spremembe, ki po svoje prispevajo k težkim simptomom avtizma.

Ker je knjiga Naš Ambrož že davno pošla, povpraševanje po njej pa je še vedno prisotno, jo bomo poskusili ponatisniti, po možnosti še z dodatkom o Ambroževem življenju danes.

Dr. Alenka Vojska Kušar

na vrh