Domov       Pišite nam   

AKTUALNO:


Naše zgodbe

A K T U A L N O

KRISTIAN BOŽIČ / IZZIVI AVTISTIČNEGA OTROKA
Dobrodelna razstava
12. - 26. JANUAR 2015

Otvoritev 12. januarja ob 18. uri.

Kristian Božič ni običajen 14-letnik, čeprav si to zelo želi biti. Je avtist, s težko obliko te bolezni, ki zahteva poseben način prehrane in dolgotrajno zdravljenje, katerega stroški v največjem delu padejo na ramena njegove družine. Leta 2014 so mu dobri ljudje s svojimi donacijami omogočili operacijo z izvornimi celicami, po kateri se mu je stanje precej izboljšalo, kar se predvsem pozna na kvaliteti njegovega življenja. Napravil je velik korak naprej na področju govora, koncentracije in učenja. Operacija ni koristila zgolj njemu, temveč vsej njegovi družini.

Ob vseh težavah ki jih ima zaradi svoje bolezni, je Kristian zelo ustvarjalen fant, s številnimi talenti. Po uspešno opravljeni operaciji je začel igrati na klaviature, improvizirati na inštrument in celo skladati. Še posebej pa je vešč stare japonske umetnosti zlaganja in zgibanja papirja origami. Tovrstne izdelke je izbral za predstavitev na pričujoči razstavi, kjer bodo premierno predstavljene tudi njegove sovice..

Tudi obiskovalci razstave mu lahko pomagate na poti k ozdravitvi, s svojimi prostovoljnimi prispevki; lahko jih nakažete tudi na transakcijski račun DPM:

Društvo prijateljev mladine Trbovlje, Trg svobode 11, 1420 Trbovlje:
TRR: SI56 02330-0090653290 – odprt pri NLB ;
Sklic: 00 01-2016 ; Namen: donacija za Kristiana

Za vsak vaš prispevek na poti k ozdravitvi vam bo Kristian zelo hvaležen!

TERAPIJA SPROŠČANJA V VODITerapija sproščanja v vodi je namenjena predvsem otrokom z avtizmom in njihovim staršem. Otroci se lahko izobražujejo o podvodnih tehnikah in potapljanju z dihalko ali pa prosto plavajo ob zvokih podvodnih živali, obiskovalcev morja, delfini, kiti in podobnimi auditornimi načini sproščanja. Vodenje poteka v Atlantisu ali kateremkoli drugem bazenu v Ljubljani. To je odvisno predvsem od lokacije staršev in želj posameznikov.
Terapija je individualna, in sproščanje je vodeno s posameznikom in njegovim vodnikom ali starši. Ta terapija prinaša obema staršu in otroku nova spoznanja o otrokovem telesu in udobnosti različnih položajev v vodi, ki skupaj vplivajo na otrokov razvoj, sprostitev mišic in živčnega sistema in
zavedanje o njegovem telesu v vodi in na suhem pozneje, po terapiji. Občutki lagodja so bistveni za otrokov razvoj živčnega sistema in nervoz, ki jih je možno ublažiti s posameznimi premiki v vodi. Opazovanje telesa s starši in otrokovo počutje v določenih pozicijah vključujemo v terapijo in je
ključnega pomena za odkrivanje novih pozicij telesa v otrokovem razvoju, ter doprinaša k prostosti gibanja telesa v vodi in na suhem za otroka. Cena terapije je 75eur, za člane društva 50eur.

Slovenka leta

Drage članice in člani Društva za avtizem DAN!

V reviji JANA (št. 46 z datumom 13.11.2012) je uvodno predstavljeno 10 kandidatk za Slovenko leta 2012. Predstavljene so kandidatke, ki so s svojo dejavnostjo aktivno posegle med nas, da bi bil naš svet za vse lepši.

Med predstavljenimi po našem mnenju posebej izstopa dr. sc. BRANKA JURIŠIĆ, prof. spec. pedagogike, ki je pred 25. leti kot prva v Sloveniji začela opozarjati na problem avtističnih otrok, a je bila  kot mlada diplomantka s strani naših »strokovnjakov« odrinjena zaradi njihovega lastnega nepoznavanja vedno bolj perečega problema.

Bila je vseskozi prezrta in nerazumljena, vendar ima posredno, spet  kot prva  v Sloveniji zasluge, da se je pri nas ustanovilo Društvo za avtizem DAN, ki je  bilo tudi prvo, s svojo povezavo preko angleškega zdravnika dr. Davida Pattersona, na voljo za pomoč z biomedicinskim pristopom  med drugimi tudi slovenskim družinam z avtističnimi otroki, ki so sposobne samoplačniško financirati Projekt DAN.
V vodstvu Društva za avtizem DAN smo prepričani, da Vam iskreno lahko priporočamo, da sami in čim večim znancem priporočate, da preko izpolnjenih originalnih kuponov v reviji JANA čim večkrat glasujete zanjo kot Slovenko leta. Kupone lahko do 10. januarja 2013 pošljete na Uredništvo JANE, Likozarjeva 3, 1000 Ljubljana.

Katja Šergan Božič, predsednica Društva za avtizem DAN
Dr. Alenka Vojska Kušar, strokovni vodja Projekta DAN

Dopis za družine (PDF) tukaj...


                                                Dr. David Patterson

Kako najti pot iz tega blodnjaka
Vodnik za starše pri biomedicinski obravnavi spektra avtističnih motenj

Izšla je prva in zaenkrat edina knjižica v Sloveniji na temo biomedicinskega zdravljenja avtističnih otrok! Knjižica je izvirno delo dr. Davida Pattersona, prevedena v slovenski jezik, s predgovorom dr. Alenke Vojska Kušar, ter pričevanji staršev otrok na terapiji.

Angleški zdravnik dr. David Patterson (1949) avtistične osebe že skoraj dvajset let uspešno obravnava s celostnim medicinskim pristopom. Svetuje tudi nekaj desetim slovenskim družinam.

Knjižica je izšla pri založbi Modrijan, ter je že v prodaji, cena:9,90 euro. Svoj izvod knjižice si lahko zagotovite tudi preko našega društva, cena za člane: 9.00 euro, oziroma 8.00 euro pri naročilu 3 ali več izvodov. Prijave sprejemamo preko e-maila: admin@avtizem.com oziroma po telefonu na številko:
041-848-818

VABILO

Društvo za avtizem DAN
V sodelovanju s
Slovenskim katoliškim zdravstvenim združenjem - SKZZ

 vabita  na strokovno predavanje z naslovom

USPEŠNE ŽIVLJENJSKE IZKUŠNJE S PROTOKOLOM DAN!
( Biomedicinska obravnava avtizma – oseb s Spektro Avtističnimi Motnjami – SAM)

več tukaj ...

AKTUALNO

KAJ: Ali je avtizem medicinski problem?

KDO: Prof. dr.K.L. Reichelt, Univ Oslo/N
je dr. med. in dr. sc., na področju avtizma zaslužen zaradi odkritja analize peptidov glutena in kazeina v urinu, metode, ki se jo poslužujejo tudi starši slovenskih otrok in se na podlagi rezultatov lahko odločijo za, v veliko primerih avtizma, učinkovito dieto.
Ob tej priliki se profesorju tudi prisrčno zahvaljujemo, ker je prevzel že prej dogovorjeno predavanje kolega, nenadoma hudo obolelega dr. D. Pattersona.

BIOMEDICINSKA  
     OBRAVNAVA
          AVTIZMA
KDAJ: Torek, 12. maja 2009 ob 17. uri
KJE: Medicinska fakulteta, Lj., Korytkova 2,  velika predavalnica
KOMU: Zdravnikom, drugim strokovnim delavcem –          
                       psihologom, specialnim pedagogom, študentom

več tukaj ...

Pomembno obvestilo - Društvo za avtizem DAN obvešča:

Zaradi prezasedenosti prostora strani www.avtizem.com je bilo nujno potrebno počistiti nekaj prostora, s čimer smo lahko omogočili nemoteno delovanje strani in prejemanje elektronske pošte društva v prihodnje. S tem društvo ni prejemalo prijavnic staršev v društvo, prav tako ni bilo vključeno podpisovanje spletne peticije.

Iz razloga, ker društvo ni prejelo podatkov morebitnih novo včlanjenih družin, katere so se vključile v društvo in potrebujejo pomoč, vas naprošamo, da vašo prijavo v zadnjih mesecih (maj in junij 2006) v društvo za avtizem DAN ponovite, saj vse prijavnice sedaj ponovno delujejo.

Društvo za avtizem DAN se opravičuje v svojem imenu in v imenu našega vzdrževalca, s strani katerega je prišlo do neželjene napake.

Društvo za avtizem DAN omogoča svojim članom redne preglede pri DAN! (Defeat Autism Now!) zdravniku, v okviru doniranih sredstev za projekt DAN krite s strani društva, po porabi teh sredstev pa možnosti pregledov naših otrok v Sloveniji pri DAN! zdravniku
samoplačniško.

"Društvo za avtizem DAN se zahvaljuje podjetju SPAR Slovenija za pripravo dobrodelne akcije. Veseli smo, da ste nam ponudili pomoč in za akcijo izdelali zajčke Sparky ter tako omogočili zbiranje sredstev za naše društvo. Z vašo donacijo bomo omogočili zdravljenje prvi skupini avtističnih otrok."

Zahvala za podporo in pomoč tudi agenciji Formitas.

- Sporočilo za javnost
- SPAR dobrodelna akcija
- Poslanska pobuda (zdravljenje avtizma)
- Poslanska pobuda ministru za delo, socialo in družinske zadeve
- Odgovor na Poslansko pobudo
- Varuh človekovih pravic

Delovanje društva:

Društvo za avtizem DAN je začelo delovati, še predno je bilo uradno registrirano septembra 2005. Med delovanje društva se štejejo vsi dosežki ustanoviteljice in predsednice Društva za avtizem DAN, katera se je že od januarja 2005 obračala z dopisi na Ministrstvo za zdravje in na druge naslove, da se tudi pri nas sprejme in uvede zdravljenje avtizma, na podlagi izkušenj s svojim avtističnim otrokom, pri katerem so beleženi veliki napredki po Protokolu DAN!

Prav tako se je za naše otroke na podlagi dopisov in prošenj, ter predloženih dokazil in informacijah o zdravljenju in napredkih pri našem otroku, zavzel Varuh človekovih pravic za otroke, G. Tone Dolčič, ter župan mestne občine Trbovelj, G. Bogdan Barovič, kateri je posredoval Ministru za zdravje Poslansko pobudo, kjer ga poziva, da se v najkrajšem možnem času uredi področje zdravljenja avtizma za vse naše otroke. G. Barovič je prav tako posredoval pisno Poslansko pobudo ministru za delo, družino in socialne zadeve, kjer ga poziva, da uredijo oziroma dopolnijo zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, po katerem naj bi bil eden od staršev otroka s hujšo obliko avtizma upravičen do delnega nadomestila za izpad dohodka. Prav tako društvo aktivno sodeluje z mediji (časopisi, radio in TV) in skrbi za osveščanje družbe o zdravljenju avtizma, katero obstaja!

Zavzemamo se za izboljšanje položaja vseh naših otrok, na podlagi izkušenj z našim lastnim otrokom. Z informiranjem o Protokolu DAN! smo pomagali že dosti družinam, katere so se na nas obrnile po pomoč. Vsi pozitivni dosežki in pripravljenost ljudi pomagati nam v našem udejstvovanju, so vodili v ustanovitveni sestanek društva in končno v septembru 2005 tudi v registracijo Društva za avtizem DAN!. Naš moto je vedno bil in ostaja: S SKUPNIMI MOČMI NAM BO USPELO! Novoustanovljeno društvo prihaja ven s peticijo: PREMAGAJMO AVTIZEM ZDAJ! ter s projektom DAN. Društvo sodeluje s strokovnjaki s področja avtizma v Sloveniji in v tujini, naše dosežke pa boste lahko spremljali na straneh našega društva, ali pa kot naš član, s čimer boste tudi izrazili vašo podporo našemu delovanju.

Projekti društva:

Projekti društva so ena izmed oblik pomoči otrokom, v katere se vključujejo tudi podjetja in tako skupaj z Društvom za avtizem DAN pripomorejo k izboljšanju razmer.

Društvo trenutno pripravlja Projekt DAN, kateri bo v kratkem predstavljen na naših straneh in v medijih. Sodelovali bodo naši in tuji strokovnjaki, s skupnimi močmi pa se bomo zavzemali za izboljšanje položaja naših otrok.

>> Peticija PREMAGAJMO AVTIZEM ZDAJ!